Met gesloten ogen en zonder diep na te denken kunnen met behulp van een eeuwenoude techniek eenvoudige kommetjes van een bijzondere schoonheid worden vervaardigd. Deze workshop is geschikt voor beginners en gevorderden. De begeleiding is individueel.
Duur: 4 uur Niveau: beginnend en gevorderden Aantal deelnemers: 4 tot 6 Kosten per deelnemer: € 100,-
Opgeven voor de workshop
Wil je je opgeven voor deze workshop? Vul dan onderstaand formulier in, wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om een datum vast te leggen.
Japanse Raku theekom
Raku, wat in het Japans zoveel betekend als genoegen, plezier, is een pottenbakkerstechniek die ontwikkeld werd als onderdeel van de theeceremonie. Het Raku product verschilt essentieel van het gebruikelijke steengoed doordat de stukken niet gedraaid, maar met de hand gevormd werden, en op lage temperatuur gebakken in een klein oventje.
Oorspronkelijk werden in Raku alleen kommetjes gemaakt. Deze zijn traditioneel “tebineri”, d.I. met de hand en niet op de draaischijf gevormd, ze hebben een ruwe, dikke en poreuze wand- zodat ze de hete drank goed isoleren en geen harde klank geven die de op het Zenboeddhisme geënte theeceremonie zou verstoren- en ze zijn tenslotte, van asymmetrisch en golvend van boord- en spelen daardoor, naar het gevoel van de Japanners, in op de omringende natuur.
“Het Landschap”: Interview met Shuichi Kato
Zo noemen de kenners de kleurenen de textuur aan de buitenkant van de theekom. ‘t Felle rood, de theevlekken, de haarfijne barstjes. Er zitten subtiele veranderingen in, net zoals in een natuurlijk landschap.
Voor Suichi Kato heeft de theekom een diepe betekenis. “Als ik deze theekom in mijn handen hou en eentijdje echt betast, dan word ik getroffen door de complexiteit van de oppervlaktetextuur en de kleur.Als ik ze traag ronddraai, dan kan ik ’n eindeloos veranderende beweging zien. Er is bijvoorbeeld eerst een gelijkmatige strook en een lichte aarzeling en misschien verder een gewaagde sprong. Het is een eindeloze reeks van veranderingen.
Deze theekom heeft alle kenmerken in zich, die voorkomen in de psychologische ontwikkeling van de menselijke natuur. Met onze zintuigen kunnen we voelen dat ze ’n samenvatting is van de emotionele ups en downs, die we in de loop van de tijd meemaken.Ik word ook oud. Ik nader de avond van mijn leven. En dus betekent dit veel voor me. Als ik over mijn leven nadenk, voelt ’t aan alsof alles wat ik al die jaren meegemaakt heb, in deze theekom weergegeven wordt.
Voor mij is dit een visueel symbool van mijn eigen universum. De theekom staat vooralle complexe dingen in ‘t leven en toch is alles geconcentreerd in ’n heel kleinkommetje.