Workshops

Workshops en cursussen in het House of Dutch Arts and Crafts

Andrea Stötzer en John Hartjes zijn beiden vrij beeldend kunstenaar. Al ruim 20 jaar zijn zij ononderbroken vol passie en professioneel met hun vrij beeldende kunsternaarsvak bezig. In hun ruime ateliers in Dieren geven zij verschillende cursussen en workshops.

Zowel Andrea als John hebben een eigen zienswijze en stijl ontwikkeld. Bij House of Dutch Arts and Crafts is het plezier het belangrijkste uitgangspunt van het werken. Het plezier is voor beiden een wezenlijke basis van waaruit het mogelijk is  de eigenheid en de creativiteit van iedere deelnemer te stimuleren. Beiden zien het les geven als hun taak om te helpen bewust maken van wat je doet met het materiaal en hoe jij je persoonlijke uitdrukkingsvorm kunt vinden.

Tijdens de cursussen staat het proces centraal: doen, kijken, analyseren, voelen, toetsen aan je uitgangspunt, het oordeel bijstellen en verder gaan in het proces. De manier van begeleiding van iedere deelnemer ontstaat in overleg en is individueel, met wederzijds respect voor elkaar en elkaars werk. De lessen zijn daardoor geschikt voor verschillende niveaus, beginners en gevorderden.

De workshops

Workshop grafische technieken

De workshop Grafische technieken wordt gegeven door John Hartjes, beeldend kunstenaar, graficus en schilder. Hij is gespecialiseerd in grafische technieken en beoefent deze sinds 1984. De grafiekwerkplaats is ingericht om aan zes deelnemers per cursus of workshop plaats te bieden. Hierdoor is individuele begeleiding mogelijk. De aangeboden cursus en workshop zijn geschikt voor beginners en gevorderden.

Tijdens de workshop raak je vertrouwd met een van de grafische technieken die hierboven worden beschreven en zo leren een diepdruk-beelddrager te vervaardigen en deze af te drukken. Het werken aan technische perfectie en het beheersen van het materiaal is even belangrijk als het ontwikkelen van een “eigen handschrift”.

Duur: 2 uur
Docent: John Hartjes
Niveau: beginnend en gevorderden
Aantal deelnemers: 6
Kosten per deelnemer: € 100,-

Workshop keramiek

Het is heel bijzonder, vind ik, om iets te kunnen vertellen, niet in woorden, maar op een andere manier. – In het begin weet ik vaak nog niet precies wat het zal worden. Tijdens het werken groei ik er naar toe om mijn vorm duidelijkheid te geven. Het mooie van het materiaal ‘klei’ is, dat je de tijd hebt om tot keuzes te komen. – Figuratief of abstract? Hoe werk je? Dat is niet belangrijk. Het gaat om het ‘eigen verhaal’ en hoe je dat vertelt. – Mijn functie is het helpen bewust maken van wat je doet met het materiaal en het vinden van je persoonlijke uitdrukkingsvorm. Het is heel belangrijk te durven kiezen, te leren over drempels te stappen en te praten over je werk. Dan kun je naar huis gaan met iets waar je een goed gevoel over hebt.

Duur: 4 uur
Docent: Andrea Stötzer
Niveau: beginnend en gevorderden
Aantal deelnemers: 6
Kosten per deelnemer: € 100,-

Workshop Japanse Theekopjes

“Met gesloten ogen zonder na te denken”

Met gesloten ogen en zonder diep na te denken kunnen met behulp van een eeuwenoude techniek eenvoudige kommetjes van een bijzondere schoonheid worden vervaardigd. Deze workshop is geschikt voor beginners en gevorderden. De begeleiding is individueel.

Duur: 4 uur
Niveau: beginnend en gevorderden
Aantal deelnemers: 4 tot 6 
Kosten per deelnemer: € 100,-